Csapatbomlasztók: elvarázsolnak az állásinterjún

Az állásinterjún úgy érzed, minden tökéletes: nyitott, kedves, talpraesett.
Aztán észrevétlenül szétveri a csapatod. 

A csapatkohézió nagyon fontos szerepet játszik a kollégák megtartásában. A csapatbomlasztókat nem könnyű kiszűrni a kiválasztás során. Az első felkiáltójel a "túl szép ahhoz, hogy igaz legyen", mert a csapatbomlasztók többnyire igazi kaméleonok. Személyiségüknek köszönhetően az állásinterjún képesek teljesen rádhangolódni, és ennek megfelelően viselkedni, válaszolni. Közvetlennek, kiegyensúlyozottnak, vidámnak, dinamikusnak, talpraesettnek és kedvesnek mutatják mutatjuk, holott valójában nem ez a helyzet. Mélyen bizonytalanok, és nagyon nincs rendben az önismeretük. Mindenáron elismerésre és megerősítésre vágynak, miközben igazságérzetük és érzelmeik erősen dolgoznak bennük, aminek persze nyoma sincs az interjún.

Mit érdemes tenni az interjú közben?

Aranyszabály, hogy ha "túl szép ahhoz, hogy igaz legyen", emelj ki egy múltbéli pozit a CV-jéből, és kezdd el határozottan faggatni a kudarcairól és a sérelmeiről. A valóban kiegyensúlyozott karakterek gond nélkül fognak neked mesélni ezekről, a csapatbomláasztók viszont egycsapásra megváltoznak: befeszülnek, sértett arcot vágnak, hevesen hárítanak stb.

Ha pedig már felvetted, ezek alapján tudod azonosítani:

A csapabomlasztó további 6 ismérve

  1. Magabiztosságát tuningolja, ha formális felsőbb (pl. senior, kiemelt, szakértő vagy vezetői) pozíciót szerezhet.
  2. Elismerésre vágyik, vezetői dicséretből neki sosem elég.
  3. A vezetőjével szemben figyelmes, alázatos, kötelességtudó, gondoskodó.
  4. A csapattagokat gyorsan szövetségesekként vagy ellenségekként könyveli el, és hibátlan memóriával idézi fel, ki mit tett [szerinte] érte vagy ellene - akár egy évvel ezelőtt.
  5. Kritika vagy helyesbítés esetén azonnal feszültté válik. Az igazság bajnokaként hajlamos kinyilatkoztatni dolgokat.
  6. Az érzelmei vezetik, és ő maga is erős érzelmi hatásokat vált ki a csapattagokból [szimpátiát, örömöt, bizalmat, félelmet, kétséget, stb.].

A csapatbomlasztó személyiségfaktorok pontosan mérhetők.  Itt olvashatsz róla többet: https://quantille.hu/csapatbomlasztok/