3 gyakorlati tanács TÉR bevezetéshez

Az évváltáskor sok vállalkozást foglalkoztat a teljesítményértékelés bevezetése. Nekik szeretnék 3 javaslattal segíteni, amely a tapasztalataink szerint drasztikusan hozzájárul az első lépések sikeréhez.

1. Kezdjék kicsiben, és komolyan

Ha még sosem volt a szervezetben teljesítményértékelés, ne tolják rá az egész szervezetre, mert az általános vezetői gyakorlatlanságra kiszámíthatatlan mértékű népharag szokott lenni a válasz. A legelején [3-6 hónap] kezdjenek 1-2 vezetővel és csapattal, akik nyitottabbak és szívesebben vetik bele magukat a folyamatos teljesítménymenedzsmenttel járó változásokba és extra melóba. Nekik viszont adjanak erős támogatást: körültekintő elő- és felkészítést, munkatársi bevonást, transzparens kommunikációt, követést, elismerést/jutalmazást.

2. Legyenek [extrém] rugalmasak

Teljesen természetes, hogy a bevezetés első nekifutásra ritkán sikerül igazán jól: az első 1-3 év inkább a tapasztalatgyűjtésről és az adaptációról szól. Amikor lépésről-lépésre bővítik az értékelésbe bevont kollégák körét, az egyes csoportok igényei nagyon eltérőek lehetnek, amihez érdemes alkalmazkodni – főként, ha az egész célja a pénzek szétosztásán túl a fejlődés.
Elemezzék a tapasztalatokat [legalább negyedévente], és bátran változtassanak bármin, amin szükséges. Éppen ezért az első időszakban nagyon körültekintően kössenek hozzá pénzeket.

3. Kommunikáljanak nagyon transzparensen

Az egyik leggyakoribb probléma a teljesítményértékelés bevezetésénél, hogy a kollégák nincsenek tisztában a miértekkel, mert a döntéshozók sem döntötték el igazán. Ha ez viszont megvan, mondják el a kollégáknak [többször], hogy döntéshozóként Önök sem mindenhatók, jobbító szándékkal és hosszú távon gondolkodnak a TÉR-rel, és számítanak a kollégák visszajelzéseire, javaslataira.

Gyakran azt tapasztaljuk, hogy miután a döntéshozók körbejárták a TÉR bevezetésének komplex témáját, az egésztől elmegy a kedvük. Az ok általában ugyanaz: extrém erőfeszítést és időt igényel jól előkészíteni, beindítani és fenntartani az egész szervezetben.

A teljesítményértékelést valóban nehéz jól csinálni, de nagyon megéri jól csinálni.

Ne akarják egycsapásra megoldani, mert csalódni fognak. Ez természete szerint egy folyamat.