Egyszemélyes hadseregek

A HVG Mérlegen podcastjában dr. Andrejka Zoltán, a quantille ügyvezetője 2 tapasztalati megfigyelést fűzött hozzá a vállalatok életciklusáról megjelent könyv bemutatójához. Szakértői beszélgetés arról, hogy hogyan tedd jövőbiztossá a vállalkozásodat.

1. Az 'egyszemélyes hadsereg' vezetői személyiség nagyon gyakori a magyar vállalkozók körében.

Ez az extrém gyakorlatiasság, a nagy tempó, a határozottság és a "konstruktív önfejűség" a vállalkozás indulásánál kifejezetten előnyös. És aztán pillanatok alatt válhat nagyon hátrányossá a vállalkozás bővülésekor.

2. E vezetők kezében többnyire két terület marad alulfejlett az üzleti előretörés közben.

Ami néhány év alatt a vállalkozás teljesítésőképességének határához, és a konstans napi 12-16 óra melóhoz vezet. A két terület:

  • Az egyik az adminisztráció és a belső folyamatok kuszasága [az "exceltenger"].
  • A másik pedig maga a szervezet: az ösztönszerű kiválasztás miatt a feladatok és a kollégák összeillése borzasztó változó [a "nem tudják igazán jól megcsinálni" fíling], és az operatív kulcspozíciókba is jellemzően egyszemélyes hadsereg személyiségek kerülnek (a szimpátia-csapda).

Mit lehet tenni, ha az egyszemélyes hadseregekre épülő vállakozásból hiányzik az elemző-rendszerező-tervezőerő? Kiderül a podcast 21. percétől.