Javaslatok HR-es nélküli interjúztatáshoz

Nem egyszerű feladat - még többszáz interjú után sem.
A jelöltek jobb beválásáért érdemes végiggondolni, hogy hogyan csinálod ezeket:

#FELKÉSZÜLÉS

Önmagadból elsősorban.
Milyen hibákra vagy hajlamos, kire cuppansz rá azonnal, mik az észrevétlen automatizmusaid interjú közben. Nagyon fontos, hogy tisztában légy a személyiséged kiválasztásra gyakorolt hatásaival.

Nézzünk egy példát! Ha vezetőként a tempód extrém gyors, és erős az általános türelmetlenséged, fokozottan kell ügyelned pl. egy adminisztratív munkatárs interjúztatása közben. Ha nagyon megvan vele a "dinamika", az jó eséllyel gondot fog okozni, mert a jól teljesítő admin kollégák tempója jóval nyugodtabb, elmélyültebb a tiédnél.

A pozícióból.
A valódi elvárások nem egyenlők a hirdetésben szereplő általánosságokkal. Mindenki személyiségeket keres, ezért a profilalkotásban derül ki, hogy ki kell neked és ki nem. Ha ezeket csak nagyvonalakban gondoltátok végig, akkor a puszta szimpátia alapján fogsz szelektálni a jelöltek közt.

Lássunk ismét egy példát! Pénzügyes adminisztrátort keresel, azaz egy precíz, pontos, feladatorientált karaktert. Azonban nagyon nem mindegy, hogy mennyire csevegős a csapat, mekkora az emberhiány náluk, kell-e hívogatnia a partnereidet a kintlévőségek miatt, stb. Az ehhez hasonló konkrét tényezők döntenek arról, hogy ki fog nálatok gyorsan beilleszkedni és jól teljesíteni.

Az érdemi felkészülést a HR támogatás nélkül interjúzó vezetők 80%-a egyszerűen kihagyja, és csak beesik az interjúra.

#KÉRDEZÉSTECHNIKA

Időhasznosítás.
Az interjúztatás drága dolog, mert a vezetői idődet emészti: csak olyan kérdésekkel operálj, ami közelebb visz a jelölt személyiségének felderítéséhez. Nagyon megéri újragondolni a „bevált” kérdéseket.

A jelölt megnyerése.
Ha a fentiek alapján a jelölt frankónak látszik, használj a személyiségéhez passzoló kommunikációs elemeket. Jó, ha ezek is előre megvannak, és nem ott kell imporvizálnod.

#REFERENCIAELLENŐRZÉS

Ez kb. annyira kellemes élmény, mint egy hideghívás, ezért a vezetők nagy része ezt is kihagyja. Pedig nagyon nagy a jelentősége. Delegálható feladat.

HR-es nélkül is lehet profin interjúzni.
A quantille vezetőknek kifejlesztett interjútechnikája néhány nap alatt begyakorolható, amivel érdemi változást érsz el a felvett jelöltek beválásában. Ha érdekel a technika, küldj egy üzenetet a kapcsolati formunkon keresztül.

Ha pedig nem akarsz többé mellelőni a jelöltjeitekkel, nézd meg a TOP1-3 szolgáltatásunkat.